LATAR BELAKANG BLOG

Topik ke-2 iaitu topik latar belakang blog.Penceritaan dimana permulaan blog , perbezaan blogger dan wordpress serta printscreen cara-cara membuka akaun yahoo dan akaun wordpress. Permulaan blog saya dimana saya bermula dengan keadaan yang saya tidak mempunyai akaun yahoo.Selepas itu saya mula membuka akaun yahoo. di yahoo.com.mail , selepas mengaktif kan akaun yahoo saya ,saya terus pergi ke laman web http://www.wordpress.com untuk membuka akaun blog.Blog yang saya baru buka ini adalah tujuan untuk membuat satu tugasan dimana perlu memberitahu akan tentang perisian komputer.Jadi Saya mengambil masa dalam 7 hari untuk menyiapkan tugasan tersebut serta mendapatkan nasihat serta tips-tips dari rakan-rakan dan pakar blogger di tempat saya.Sekarang saya mahu menceritakan perbezaan blog serta printscreen wordpress.Di sini saya menceritakan sedikit tentang perisian utiliti, aplikasi dan media.Di mana Perisian tersebut dapat memberitahu cara-cara mengenai perisian tersebut.

Pencipta WordPress

Matthew Charles Mullenweg dikenal dengan Matt Mullenweg adalah pendiri sekaligus pengembang perangkat lunak WordPress. Matt menempuh pendidikan SMA di bidang Seni Visual dan Pertunjukan. Ia pun mahir memainkan musik saksofon. Meskipun studinya bukan dibidang teknologi komputer dan programming, Matt berhasil mendirikan serta mengembangkan software yang kini sangat terkenal yakni WordPress.com, Akismet, dan business Automatiknya. Mullenweg  lahir di Houston, Texas, Amerika Serikat, 11 Januari 1984.

Sejarah WordPress bermula saat Matt berusia 18 tahun (tahun 2002). Ketika itu, Matt baru mulai menggunakan fasiliti blog cafelog. Ia menggunakan blog b2 (bbpress.org) untuk mempublikasi foto-fotonya selama perjalanan ke Washington D.C. Namun, beberapa bulan kemudian, blog bbpress tempat Matt mempublikasi fotonya berhenti dalam mengembangkan software-nya. Karena kondisi seperti itu, muncullah pemikiran kreatif dari Matt. Pada Januari 2003, Matt Mullenweg mengumumkan melalui blog-nya bahwa dia akan mengembangkan blog b2 sehingga sesuai dengan standard web saat itu.

Dengan inisiatif sendiri, Matt bersama Mike Little mulai memgembangkan coding WordPress berbasis b2. Kemudian, Mike dan Matt bersama Michel Valdrighi (mantan pengembang b2), mulai aktif mengembangkan WordPress hingga lahirlah WordPress yang Anda kenal saat ini. Pada 27 Mei 2003, WordPress versi 0.70 dirilis. Versi 0.7 ini masih mengandung struktur file yang sama dengan pendahulunya, b2cafelog.

Perbezaan blogger dan wordpress.

Apa itu blogspot dan wordpress?

Pada pendapat saya, blogspot dan wordpress adalah tempat dimana seseorang boleh berkongsi sesuatu dalam bentuk penulisan, gambar mahupun dalam bentuk lagu. Bukan ramai blogger menggunakan blog mereka untuk memasukkan gambar atau lagu sahaja didalam entri-entri mereka.

Penggunaan majoriti di antara blogspot ataupun wordpress.

Apabila kita blogwalking sahaja, sudah pasti ramai di antara kita masih menggunakan blogspot. Mengapa mereka menggunakan blogspot? Mengikut pengalaman saya selama ini, blogspot adalah platform yang terlalu senang untuk berkongsi sesuatu didalam dunia maya ini. Semua widget yang ada didalam dunia blogspot itu, sudah tersedia ada. Mereka sudah pasti mahukan benda yang lebih senang.

Pandangan saya mengenai wordpress

Setelah sekian lama menggunakan platform blogspot untuk berblogging, kini saya beralih arah pula menggunakan platform wordpress untuk berblogging. Apabila seseorang itu sudah ada niat dalam hati mereka tersendiri untuk mempunyai domain sendiri dan mempunyai blog tersendiri, sudah pasti lebih baik kita menggunakan wordpress (self-hosted). Mengapa?

Jikalau kita mempunyai domain sendiri, kita mampu menjadikan nama blog kita itu maju dengan gaya tersendiri. Jikalau kita menggunakan wordpress sendiri, kita bebas menggunakan semua kemudahan itu sendiri, tanpa dibatasi oleh apa-apa perkara.

Blogspot itu percuma.

Memang benar setiap yang percuma itu sudah tentu mempunyai batasan ia tersendiri. Ramai diantara rakan-rakan saya bertanya mengapa berpindah platform? Inilah jawapannya. Pernah tidak anda mendengar bahawa blog seseorang itu di delete? Mungkin pernah didengari. Mungkin tidak. Sepanjang saya menggunakan blogspot dan mempunyai beberapa blog yang menggunakan platform tersebut, ada salah satu blog saya telah di delete oleh pihak atasan blogspot. Alasan mereka, blog saya itu mempunyai banyak perkara yang mengarut. Jikalau entri ada 10 sahaja, peduli apa. Ini entri didalam blog saya itu sudah lebih dari 100. Berasa sedih juga.

Kini saya sudah berhosting sendiri. Maka saya bebas melakukan apa-apa sahaja tanpa takut blog saya ini didelete oleh pihak-pihak lain.

Saya sukakan perubahan.

Jikalau anda sukakan perubahan didalam blog anda itu, contohnya background dan header, pada saya lebih baik anda menggunakan blogspot sahaja. Pada pandangan saya, blogspot itu adalah untuk pengguna-pengguna blog yang sukakan warna-warni. Manakala wordpress itu adalah untuk pengguna yang fokus terhadap gaya penulisan mereka. Tetapi, ia bukanlah untuk semua blogger.

Saiz blog.

Jika kita buat perbandingan diantara blogspot dan wordpress, sudah pasti kita dapat mengetahui bahawa wordpress adalah blog yang paling ringan sekali. Penggunaan plugin didalam sesebuah wordpress itu adalah kehendak dari seseorang blogger itu. Kita boleh install dan uninstall semula plugin tersebut, jikalau ia tidak berguna. Tidak perlu berpusing-pusing ditempat lain untuk mencari script. Tetapi kita hanya perlu tahu nama plugin sahaja untuk digunakan.

Pengenalan tentang Perisian Aplikasi ,Media dan Utiliti   :

– Aplikasi

(tajuk berkaitan: maksud perisian aplikasi, erti perisian aplikasi, apa itu perisian aplikasi, definisi perisian aplikasi)

Application Software (Melayu:Perisian Aplikasi) adalah sejenis kategori perisian komputer di mana perisian tersebut melakukan tugasan penggunaan (application) untuk pengguna akhir komputer (end users). Contohnya, perisian aplikasi grafik menyediakan alat-alat khusus untuk pengguna melakukan kerja grafik.
– Media

MAKSUD PERISIAN MEDIA

Perisian tersebut dikenal baik sebagai audio player atau pemain video dan sering mempunyai antara muka pengguna disesuaikan untuk jenis media tertentu.Ia juga perisian komputer untuk hiburan kita juga. Contoh seperti winamp,real player,Gom Player dan macam-macam lagi.

– Utiliti

Perisian utiliti merujuk kepada perisian sokongan atau bantuan yang berperanan membantu memastikan kelancaran perkakasan komputer, sistem pengendalian dan perisian penggunaan. Perisian utiliti telah lama disepadukan dengan kebanyakan sistem pengendalian utama.

Cara-cara printscreen

Step 1 : membuka internet mozzilla dan pergi ke google.com

step 2 : taip untuk pergi ke wordpress.com

step 3 : selepas itu pergi ke  untuk cipta akaun wordpress.com

step 4 : sila masukkan email yahoo anda seta username , kata laluan dan alamat blog.

step 5 : sila pilih untuk blog berbayar atau tidak berbayar.

step 6 : seterusnya sila letakkan nama pertama,kedua dan tentang diri anda

step 7 : sila periksa email anda dan complete kan pendaftaran anda

step 8 :pergi ke laman web yahoo untuk mengaktifkan akaun yahoo anda.

Step 9 :aktifkan akaun blog anda di yahoo mail

Step 10 : selesai sudah pengaktifan blog anda

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s