APLIKASI (jenis perisian)

Pengenalan

Maksud Application Software (Perisian Aplikasi)

(tajuk berkaitan: maksud perisian aplikasi, erti perisian aplikasi, apa itu perisian aplikasi, definisi perisian aplikasi)

Application Software (Melayu:Perisian Aplikasi) adalah sejenis kategori perisian komputer di mana perisian tersebut melakukan tugasan penggunaan (application) untuk pengguna akhir komputer (end users). Contohnya, perisian aplikasi grafik menyediakan alat-alat khusus untuk pengguna melakukan kerja grafik.

* Contoh perisian aplikasi iaitu

microsoft office

Pengenalan

Pengenalan Microsoft Office Word (2007)

Microsoft Word merupakan program pengolah kata yang cukup lengkap dan lebih otomatis. bahkan perintah dan fungsi yang disediakan oleh software ini menunjang berbagai keperluan mulai  dari pengetikan atau penyusunan naskah biasa, laporan, surat kabar sampai dengan fax.
Pada kali ini Ir. Prof. Dr. Jaka Zulham ^.^  memperkenalkan kepada anda bagian bagian pada microsoft office word

  • Bahgian Bahgian Miccrosoft Office Word

word 1

1. Judul Windows
Baris Judul Menampilkan nama file dan aplikasi Microsoft Word, nama file sebelum dirubah adalah Document1, Document2 dan seterusnya.
word 2

2. Office Button
word 3

Digunakan untuk:
Membuat file baru, Membuka file,  Menyimpan file,  Mencetak,  dan Keluar dari aplikasi word. Disebelah kanan office button terdapat buttonword 4

yang digunakan untuk menyimpan, Undo, Redo dan Customize Quick Access Toolbar.

3. Menu

Menu pada Ms Word 2007 ditunjukkan pada gambar berikut :word 5

Setiap menu yang aktif (yang kita Klik) akan memunculkan toolbar dibawahnya.

4.Toolbar
Merupakan deretan tool-tool (gambar-gambar yang berbentuk tombol) yang mewakili perintah dan berfungsi untuk mempermudah dan mengefisienkan pengoperasian program. Sebagai contoh kalo kita klik menu Home, akan muncul toolbar berikut word 6

5. Cursor
Kursor atau Insertion Point merupakan indikator tempat dimana teks akan muncul jika kita akan mengetik. Posisi ini perlu diperhatikan karena Ms Word menggunakannya sebagai dasar dalam melakukan suatu pekerjaan yang kita perintahkan.

6. Penggulung Teks
Untuk memudahkan dalam membaca suatu dokumen dengan menggulung layar vertical dan horizontalword 7
Demikianlah pengenalan word pada kali ini, semoga bermanfaat dan Nantikan postingan selanjutnya!!

adobe photoshop

Photoshop ialah produk perisian penyunting imej yang boleh digunakan untuk memperelok foto dan lukisan dengan menambah dan mengurus warna pada imej grafik. Photoshop didatangkan dengan pelbagai fungsi bagi memudahkan pengguna untuk memilih, melukis, dan menyunting imej. Antara peralatan yang disediakan di dalam photoshop ialah seperti multiple undo, pengurusan warna dan pengurusan layer.

Kemudahan Photoshop

Toolbox
Toolbox disediakan bagi membolehkan anda memilih pelbagai fungsi seperti alat pemadam, alat pengabur, alat penajam, alat penerang, alat penyala, membuat pilihan warna, membuat mask, menulis, membentuk, dan mewarna. Kemudahan-kemudahan ini digabungkan dengan Brushes iaitu alat untuk memberus dan Palettes iaitu alat untuk mengesan dan mengubah sesuatu imej secara digital.


Rajah 1: Alat Toolbox

Palettes
Tiga jenis palettes yang biasa digunakan iaitu:

Layers
Kemudahan Layers telah menjadikan Photoshop sebagai sebuah perisian yang berkuasa berbanding perisian-perisian penyunting imej yang lain. Bayangkan layers sebagai kepingan-kepingan garam asid yang bertindih satu sama lain. Jika tidak terdapat apa-apa imej pada layer atas, anda boleh menyelak layer di bawahnya. Di bahagian bawah sekali adalah lapisan bagi latar belakang imej atau background. Background adalah lapisan yang dilindungi dimana filter dan effects tidak boleh digunakan pada lapisan ini.


Rajah 2: Layers

History
History ialah papan yang mengandungi 20 perubahan terakhir yang berlaku pada imej anda. Ini membolehkan anda bekerja pada imej-imej yang asli tanpa perlu membuka fail yang baru, hanya klik pada history. Jika anda telah melakukan kesilapan semasa proses menyunting, anda boleh memilih imej asli iaitu imej asal tanpa perlu risau jika anda kehilangan punca semasa proses suntingan dilakukan.


Rajah 3: History

Kegunaan Photoshop
Terlalu banyak kegunaan adobe photoshop untuk ditunjukkan di sini. Secara umumnya anda boleh melakukan apa saja ke atas imej anda menggunakan Photoshop seperti membersihkan kotoran pada foto lama, memotong (crop) bahagian-bahagian tertentu, mengecilkan saiz gambar, menghasilkan efek tertentu dan pelbagai kegunaan lain.

Saya lebih gemar untuk menunjukkan beberapa hasil penggunaan perisian Photoshop yang telah ditunjukkan oleh beberapa pengguna dari forum putera.com.

Foto lama diperbaharui

Menambah rambut

Membotakkan kepala

Dan banyak lagi kegunaan untuk disenaraikan di sini.

Kelebihan Photoshop
Kelebihan Adobe Photoshop terletak pada filter dimana anda boleh menggunakan filter yang sedia ada untuk menghasilkan efek-efek tertentu pada imej dan gambar. Anda boleh memasang filter plug-in yang dibangunkan oleh pembangun perisian lain. Sebaik sahaja dipasang, filter baru akan dipaparkan di bahagian menu Filter bersama-sama dengan filter sedia ada. Jika anda berminat untuk menghasilkan modul plug-in sendiri, anda boleh lakukannya dengan menghubungi Adobe Systems Developer Support.

Selain filter, kemudahan layer disediakan untuk melakukan banyak tugas seperti membentuk, menyembunyi, mempamer, menyalin dan membuang layer.

open office

Pengenalan OpenOffice

OpenOffice.org adalah salah satu perisian sumber terbuka (open source).

Perisian ini sememangnya berkualiti ,  senang digunakan dan percuma

samaada untuk kegunaan peribadi atau organisasi. OpenOffice.org

dibangunkan  berasaskan kepada StarOffice  dari Sun Microsystem.

OpenOffice.org boleh digunakan pada pelbagai sistem  pengoperasian

seperti Windows,  Macintosh, Linux dan Sun Solaris. Aplikasi yang terdapat

pada OpenOffice.org terdiri daripada :

Aplikasi Kegunaan
  Writer memproses perkataan seperti menulis dokumen/surat/artikel.
Calc mengira, menganalisis dan membuat data dalam laporan-laporan berangka atau grafik .
  Impress mencipta persembahan multimedia atau slide show.
Draw menghasilkan gambar-gambar dalam bentuk 3D.
Base membuat sistem yang berunsur pangkalan data.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s